Sterrenteam

Doel en methode

Aan ouders wordt de kans gegeven om op een menswaardige en intieme manier afscheid te nemen van hun baby, al dan niet in het bijzijn van familie. Rekening houdend met de geloofsovertuiging kiezen sommige ouders om hun kindje te laten dopen. Een zelfgemaakte doopkaars met naam is een blijvende herinnering aan dit gebeuren.

Zich samen afzonderen in een huiselijk ingerichte kamer om  alle tijd en rust te krijgen om op hun eigen manier afscheid te nemen.

Een overlijden gaat op de afdeling niet ongemerkt voorbij. We zorgen voor een sfeer van stilte en rust.
De aanwezigheid van een “lichtgevend Nijntje” aan de infobalie is een klein en subtiel symbool waarvan het team de betekenis kent. 

De “sterrenkoffer’ bundelt zoveel mogelijk kostbare herinneringen:

  • Een stick met foto’s
  • Voet- en handafdrukjes,
  • Een haarlokje
  • Kaartje met bemoedigende woorden
  • … 

Bij de geboorte van een meerling gebeurt het soms dat één of meerdere baby’s overlijden. 
Het tweelingsterretje aan het bedje of de couveuse met hierop de naam van overleden broer of zus, maakt het team alert op dit verlies.

Het verlies van een baby heeft een impact op het hele gezin: ook bij broers en zussen.
“Pluimpje” is een verhaal geschreven door een mama voor haar oudere dochtertje, om haar te helpen bij het verwerken van het verdriet bij het afscheid van haar kleine zusje, dat een sterrenkindje werd.
Het is een verhaal over afscheid en zingeving aan het zinloze van de dood van een kind, vanuit de ogen van een kind geschreven.
Dit boek kan een hulp bieden om broers en/of zussen op hun eigen manier te rouwen.

Het verwerkingsproces voor de ouders die een baby verloren, begint waar hun verhaal bij ons eindigt. We blijven echter wel begaan met hen.

Omdat we in het verleden vaststelden dat ouders ook na een verlies, nood blijven hebben om even terug te keren naar het moment of de plaats die altijd verbonden blijft met loslaten, organiseert deze werkgroep om de 2 jaar een terugkomavond.

We willen op die avond met enkele gedichten en beelden in een herdenkingsmoment samen met de ouders nog even stilstaan bij hun ‘sterrenkind’.

Ook op ‘Wereldlichtjesdag’ branden we elk jaar samen met de ouders een kaarsje voor hun ‘sterrenkind’. 

LACTATIE TEAM

NEONATAL SUPPORT TEAM

Contacteer ons